Източник: Plovdiv24.bg        Няма нужда да бъде променян законът, в

...
Източник: Plovdiv24.bg        Няма нужда да бъде променян законът, в
Коментари Харесай

Топ юристка: Законът пази пловдивския лекар, безумно е да го задържат

Източник: Plovdiv24.bg        

Няма потребност да бъде променян законът, сега той пази доктор Иван Димитров. Имаме типичен случай на неизбежна самозащита съгласно това, което е обявено като обстоятелства. Проникнато е в жилището на медика и има директно нахлуване върху него, разяснява пред " 24 часа " Емилия Недева, прочут правозащитник, юрист с богата процедура по наказателни каузи у нас и в Европейския съд.

Според нея когато има противоправно нахлуване против личността и собствеността на жителя, в тази ситуация на доктор Иван Димитров, освен атакувания, само че и всеки, който се намира наоколо и схване тази опасност, може да упражни правото си на самоотбрана. 



" Полицията постоянно мисли, че би трябвало да се отбраняваш по същия метод и със същите средства, с които си бил атакуван. Когато обаче те нападат с нож, това изисква отбиване или прекратяване на нападението с всички вероятни средства, които имаш разполагаем. Включително и с огнестрелно оръжие, без значение, че то има по-голямо поразяващо деяние, в сравнение с ножа ", счита юристката. Тя е безапелационна, че с цел да бъде непокътната телесната ти цялост и собствеността ти, можеш да използваш всевъзможни средства, в случай че това нахлуване не е прекратено.

" Законът категорично споделя, че когато нахлуване е осъществено посредством навлизане с принуждение или щурм в жилище, в никакъв случай няма превишаване рамките на неизбежната защита. Тоест, по обявените обстоятелства по случая, откакто има навлизане в жилището на доктор Димитров, не може да се приложи текста за превишаване на рамките на неизбежната защита ", безапелационна е Недева. 

За нея е безумно да бъде арестувано едно лице, когато обстоятелствата сочат това, което се оповестява през днешния ден. " Да извършиш ликвидиране даже при превишаване на рамките на неизбежната защита, е наказуемо с до 5 година отнемане от независимост и не съставлява тежко съзнателно закононарушение по смисъла на закона, което да допуска задържане ", пояснява юристката.

Тя не приема изказванията, че сега прокуратурата е сред чука и наковалнята към проблема с пловдивския доктор. " Видя ми се извънредно несъответно, че нападателят бил осъждан за обири. Няма значение какъв брой присъди имаш. Когато си осъществил противоправно нахлуване и имаш посягане освен против собствеността, само че и против лекаря, изрично доктор Димитров е имал право да отбранява себе си и фамилията си ", счита Недева, която води едни от най-тежките наказателни каузи в Пловдив и страната. 

Според нея очевидно медикът е забелязал и усетил, че нападателят е въоръжен. " Какво да чака повече? Освен на него да посегне и на децата му? ", пита тя. И повтаря, че законът няма потребност да бъде променян.

" Той е доста добър в настоящия си тип, само че би трябвало да бъде тълкуван вярно. Има разпореждане на пленума на Върховния съд за неизбежната защита от 1973 година Не е изгубило своята мощ. Много малко хора го четат, в това число и проверяващите ", заключи юристката.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР